Ostajapersoonilla askel kohti strategista markkinointia

Ostajapersoonilla askel kohti strategista markkinointia

Avainsanat: , , ,
keskiviikko, 21.3.2018

Viime vuosien aikana markkinoijat ovat tutustuneet ostajapersooniin sisältömarkkinoinnin kautta. Ostajapersoonat voivat olla kuitenkin paljon muutakin, kuin vain sisältömarkkinoinnin työkalu.

Ostajapersoona (buyer persona) on kuvitteellinen henkilö, jonka on tarkoitus kuvata asiakkaalla keskimääräistä ostoprosessiin osallistuvaa henkilöä. Nämä rakennetaan yleensä yrityksen sisäisten workshoppien ja asiakashaastattelujen kautta.

Pääasiallinen tarkoitus ostajapersoonien käytöllä on ollut varmistaa, että yrityksen tuottama sisältö on asiakkaiden ostoprosessiin eri vaiheissa osallistuvien henkilöiden kannalta hyödyllistä. Samalla on ajateltu, että sisällön tuottaminen on helpompaa, jos ostajapersoonalle annetaan kasvot kuvitteellisen henkilön kautta.

Tämä on tärkeää, mutta ostajapersoonien hyödyt voisivat olla laajemmassa käytössä paljon isommat.

Asiakasymmärrystä ostajapersoonan avulla

Mitä sinulla jää käteen, jos olette määrittäneet asiakkaiden ostoprosessit hyvin ja haastatelleet asiakkaita laadukkaita ostajapersoonia varten? Sinulla on paljon syvällisempi ymmärrys asiakkaasta. Ei pelkästään siitä, mitä sisältöä tämä tarvitsee, vaan myös siitä, miten hän ostaa, millaisia haasteita hän kohtaa ja millaisia mahdollisuuksia hän näkee olevan.

Tästä päästään asiakaskeskeisen yrityksen liiketoiminnan ytimeen: palveluiden ja tuotteiden kehittäminen asiakkaan näkökulmasta, ei itse hihasta vetämällä pohjautuen omaan fiilikseen.

Ostajapersoonien ei siis pitäisi olla vain sisältöstrategian kulmakivi, vaan koko liiketoimintastrategian ytimessä. Tämä jos joku voi auttaa tuomaan markkinointia taktisesta tekemisestä strategiseksi markkinoinniksi.

Ei projekti, vaan jatkuvaa tekemistä

Ostajapersoonien kehittämisen ei tulisi olla vain kertaprojekti, joka hutaistaan kasaan, kun yritys on hankkinut myynnin toiveesta markkinoinnin automaatiojärjestelmän ja markkinointi huomaa tarvitsevansa tätä varten sisältöä. Kyse on jatkuvasta asiakasymmärryksen kasvattamisesta.

Asiakashaastatteluja tulisi tehdä läpi vuoden, samoin kerätä esimerkiksi käyttäytymiseen pohjautuvaa dataa verkkosivuilta ja myyjien ja muiden asiakasrajapinnassa toimivien henkilöiden kokemuksia. Nämä kaikki auttavat syventämään asiakasymmärrystä.

Jos koet, että kuvitteellisten harrastusten ja perheiden kehittäminen ostajapersoonalle auttaa tuottamaan parempaa sisältöä, niin siitä vaan. Tämän ei kuitenkaan tulisi olla ostajapersoonien prioriteetti, vaan ensisijaisesti niiden tulisi auttaa kasvattamaan asiakasymmärrystä ja tuoda asiakas kaiken tekemisen keskiöön.

Jos haluat lukea lisää ostajapersoonista, suosittelen lukemaan Adele Revellan kirjan Buyer Personas – How to Gain Insight into your Customer’s Expectations, Align your Marketing Strategies, and Win More Business.

Vierailijasta asiakkaaksi

Kirjoittaja:

Jarmo on kokenut B2B-markkinoinnin ammattilainen, jonka intohimona on strategisen, liiketoimintaa tukevan ja myyntiä lisäävän markkinoinnin suunnittelu, johtaminen ja toteuttaminen. Päivätöikseen Jarmo työskentelee B2B markkinointipäällikkönä Berner Oy:ssä.

Vastaa

Roskapostin esto *